The study aims to retrace and promote the progressive sustainability-oriented paths of enterprises operating in the meat and cured meat supply chain. Using a multidisciplinary approach, it traces the practices developed at various levels of the supply chain, from raw material to the finished product. The analysis shows that although several companies already implement these practices, they are often not effectively communicated and reported. Therefore, a performance self-assessment model is proposed for supply chain operators and oriented to assess aspects of governance, environmental, social and economic sustainability.

Lo studio intende ripercorrere e promuovere i percorsi di progressivo orientamento alla sostenibilità delle imprese operanti nella filiera della carne e dei salumi. Grazie ad un approccio multidisciplinare, si ripercorrono le pratiche sviluppate ai vari livelli della filiera, dalla materia prima al prodotto finito. L’analisi evidenzia come nonostante diverse imprese già implementino queste pratiche, queste non siano spesso comunicate e rendicontate efficacemente. Pertanto, si propone un modello di autovalutazione della performance per gli operatori della filiera ed orientato a valutare aspetti di governance, sostenibilità ambientale, sociale ed economica.

SUSTAINABILITY PRACTICES, DISCLOSURE AND PERFORMANCE ASSESSMENT: EVIDENCE FROM THE MEAT SUPPLY CHAIN

Caccialanza, Andrea
2024

Abstract

The study aims to retrace and promote the progressive sustainability-oriented paths of enterprises operating in the meat and cured meat supply chain. Using a multidisciplinary approach, it traces the practices developed at various levels of the supply chain, from raw material to the finished product. The analysis shows that although several companies already implement these practices, they are often not effectively communicated and reported. Therefore, a performance self-assessment model is proposed for supply chain operators and oriented to assess aspects of governance, environmental, social and economic sustainability.
26-mar-2024
Inglese
Lo studio intende ripercorrere e promuovere i percorsi di progressivo orientamento alla sostenibilità delle imprese operanti nella filiera della carne e dei salumi. Grazie ad un approccio multidisciplinare, si ripercorrono le pratiche sviluppate ai vari livelli della filiera, dalla materia prima al prodotto finito. L’analisi evidenzia come nonostante diverse imprese già implementino queste pratiche, queste non siano spesso comunicate e rendicontate efficacemente. Pertanto, si propone un modello di autovalutazione della performance per gli operatori della filiera ed orientato a valutare aspetti di governance, sostenibilità ambientale, sociale ed economica.
Supply chain; Sustainability; Sustainability practices; sustainability assessment tool; Food; meat and cured meat products.
Ajmone Marsan, Paolo
Università Cattolica del Sacro Cuore
Piacenza
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Il codice NBN di questa tesi è URN:NBN:IT:UNICATT-158952