Climate is a fundamental factor for food production and the effects of climate change that are experienced put it at risk, it is for this reason that the objective of this study is to explain how climate change affects the development of food crops. corn and beans, as well as demonstrating the future impact on productive areas through the generation of climate scenarios that allow the design of adaptation strategies to face the impact of climate change on corn and bean crops in the community of San Diego. The research that has been developed was built within the socio-critical paradigm, with a mixed research approach, it is retrospective and cross-sectional, carried out with a sample of 55 corn and bean producers from the San Diego community. The main technique was the survey, interview and participatory workshop, and the survey and interview questionnaire was used as an instrument, which explains the difference between the expectations and perceptions of the producers regarding the impact that the crops in question have suffered due to climate change. The results indicate that more than 80% of the producers suffer losses in production greater than 71%, which leaves high economic losses for the families that are dedicated to the cultivation of corn and beans; Furthermore, future scenarios indicate that the temperature will experience increases of 1.5 0 C with respect to the historical behavior and the precipitation will have a decrease of 10 and 18%, which will influence the development of the productive cycles in the community. Therefore, it is concluded that the implementation of strategies focused on the management of livelihoods and the implementation of agroecological practices will allow producers to adapt to the impact that climate change is causing in the area. Key words: Climate change; crops; climate scenarios, strategies; adaptation.

Il clima rappresenta un fattore fondamentale per la produzione di prodotti alimentari e gli effetti del cambiamento climatico che si verificano costituiscono un rischio, è per questo motivo che il presente studio mira a spiegare come il cambiamento climatico impatta sulle coltivazioni di mais e di fagioli, così come a evidenziare l'impatto futuro sulle aree produttive attraverso lo sviluppo di scenari climatici utili per disegnare strategie di adattamento per le coltivazioni di mais e fagioli nella comunità di San Diego. La ricerca si sviluppa all’interno della cornice definita dal paradigma socio-critico, con un approccio di ricerca misto, di tipo retrospettivo e trasversale, coinvolgendo un campione di 55 produttori di mais e fagioli della comunità di San Diego. Come tecniche principali si è fatto ricorso al sondaggio, all’intervista, e al seminario partecipativo, e come strumento il questionario del sondaggio e dell’intervista, il quale spiega la differenza tra le aspettative e le percezioni dei produttori rispetto all'impatto che le colture in questione hanno subito a causa del cambiamento climatico. I risultati indicano che più dell'80% dei produttori subiscono perdite di produzione superiori al 71%, provocando ingenti perdite economiche per le famiglie che si dedicano alla coltivazione del mais e e fagioli; inoltre, gli scenari futuri indicano che la temperatura aumetnerà di 1.5 0 C sulla base del trend storico, mentre le precipitazioni diminuiranno del 10 e del 18%, il che influenzerà lo sviluppo dei cicli produttivi nella comunità. Pertanto, si conclude che l'attuazione di strategie focalizzate sulla gestione dei mezzi di sostentamento e sull'implementazione di pratiche agroecologiche permetteranno ai produttori di adattarsi all'impatto che il cambiamento climatico sta provocando sulla zona. Parole chiave: Cambiamento climatico; colture; scenari climatici; strategie; adattamento.

EL CAMBIO CLIMÁTICO EN LA AGRICULTURA: ESTRATEGIAS DE ADAPTACIÓN EN LA PRODUCCIÓN DE MAÍZ Y FRIJOL EN LA COMUNIDAD DE SAN DIEGO MUNICIPIO DE CONDEGA-ESTELÍ

DETRINIDAD ALMANZA, ANA MARÍA
2021

Abstract

Climate is a fundamental factor for food production and the effects of climate change that are experienced put it at risk, it is for this reason that the objective of this study is to explain how climate change affects the development of food crops. corn and beans, as well as demonstrating the future impact on productive areas through the generation of climate scenarios that allow the design of adaptation strategies to face the impact of climate change on corn and bean crops in the community of San Diego. The research that has been developed was built within the socio-critical paradigm, with a mixed research approach, it is retrospective and cross-sectional, carried out with a sample of 55 corn and bean producers from the San Diego community. The main technique was the survey, interview and participatory workshop, and the survey and interview questionnaire was used as an instrument, which explains the difference between the expectations and perceptions of the producers regarding the impact that the crops in question have suffered due to climate change. The results indicate that more than 80% of the producers suffer losses in production greater than 71%, which leaves high economic losses for the families that are dedicated to the cultivation of corn and beans; Furthermore, future scenarios indicate that the temperature will experience increases of 1.5 0 C with respect to the historical behavior and the precipitation will have a decrease of 10 and 18%, which will influence the development of the productive cycles in the community. Therefore, it is concluded that the implementation of strategies focused on the management of livelihoods and the implementation of agroecological practices will allow producers to adapt to the impact that climate change is causing in the area. Key words: Climate change; crops; climate scenarios, strategies; adaptation.
23-set-2021
Spagnolo
Il clima rappresenta un fattore fondamentale per la produzione di prodotti alimentari e gli effetti del cambiamento climatico che si verificano costituiscono un rischio, è per questo motivo che il presente studio mira a spiegare come il cambiamento climatico impatta sulle coltivazioni di mais e di fagioli, così come a evidenziare l'impatto futuro sulle aree produttive attraverso lo sviluppo di scenari climatici utili per disegnare strategie di adattamento per le coltivazioni di mais e fagioli nella comunità di San Diego. La ricerca si sviluppa all’interno della cornice definita dal paradigma socio-critico, con un approccio di ricerca misto, di tipo retrospettivo e trasversale, coinvolgendo un campione di 55 produttori di mais e fagioli della comunità di San Diego. Come tecniche principali si è fatto ricorso al sondaggio, all’intervista, e al seminario partecipativo, e come strumento il questionario del sondaggio e dell’intervista, il quale spiega la differenza tra le aspettative e le percezioni dei produttori rispetto all'impatto che le colture in questione hanno subito a causa del cambiamento climatico. I risultati indicano che più dell'80% dei produttori subiscono perdite di produzione superiori al 71%, provocando ingenti perdite economiche per le famiglie che si dedicano alla coltivazione del mais e e fagioli; inoltre, gli scenari futuri indicano che la temperatura aumetnerà di 1.5 0 C sulla base del trend storico, mentre le precipitazioni diminuiranno del 10 e del 18%, il che influenzerà lo sviluppo dei cicli produttivi nella comunità. Pertanto, si conclude che l'attuazione di strategie focalizzate sulla gestione dei mezzi di sostentamento e sull'implementazione di pratiche agroecologiche permetteranno ai produttori di adattarsi all'impatto che il cambiamento climatico sta provocando sulla zona. Parole chiave: Cambiamento climatico; colture; scenari climatici; strategie; adattamento.
Cambio climático; Cultivos; Escenarios; Estrategias; Adaptación
Università degli Studi di Milano-Bicocca
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.14242/171305
Il codice NBN di questa tesi è URN:NBN:IT:UNIMIB-171305