Geoponica is the only complete treatise and methodical that Greek literature has left agriculture. They date from the tenth century AD, during the reign of Emperor Constantine VII Porphyrogenitus and consist of 20 books, of unequal size, which span the world of agricultural information, including the celestial and terrestrial meteorology, viticulture, olive growing, beekeeping, veterinary medicine, construction of ponds for fish farming. A particular interest is devoted to grape growing and wine production (there are books dedicated IV-VIII), but there are also plenty of space and the management culture of the olive orchard. The present work consists of an extensive introduction on Geoponica, the translation of the sixth book, with commentary to follow, which was also carried out a comparative analysis between the greek text and the works of Latin agronomists (Pliny, Columella, Palladius, Varro, Cato) dealing with the same subject, that is the entire winemaking process from grape harvest to the enjoyment of wine. The sixth book, in fact, is the third of five books dedicated to the wine to the Treaty and its implementation; specifically it describes the characteristics of wine, how to make them suitable to accommodate the must, which properties must meet the jars that contain the juice first and then the wine and how to prevent it going bad.
I Geoponica sono il solo trattato completo e metodico che la letteratura greca ci ha lasciato sull agricoltura. Essi si datano al X secolo d.C., durante il regno dell'imperatore Costantino VII Porfirogenito e si compongono di 20 libri, di ineguale estensione, i quali abbracciano tutto il mondo delle informazioni agricole, compresa la meteorologia celeste e terrestre, la viticoltura, l'olivicoltura, l'apicoltura, la medicina veterinaria, la costruzione di stagni per la piscicoltura. Un interesse particolare viene riservato alla coltivazione della vite e alla produzione del vino (vi sono dedicati i libri IV-VIII), ma largo spazio vi trovano anche la coltura dell'ulivo e la gestione dell'orto. Il presente lavoro è costituito da un ampia introduzione sui Geoponica, dalla traduzione del VI libro, con a seguire il commento, dove è stata svolta anche un analisi comparativa tra il testo greco e le opere degli agronomi latini (Plinio, Columella, Palladio, Varrone, Catone) che trattano il medesimo argomento, ovvero l'intero processo di vinificazione, dalla raccolta delle uve fino alla fruizione del vino. Il VI libro, infatti, è il terzo dei cinque libri che il trattato ha dedicato al vino ed alla sua realizzazione; nello specifico in esso si descrivono le caratteristiche delle cantine, come renderle adatte per accogliere il mosto, quali proprietà devono possedere gli orci che conterranno prima il mosto e poi il vino e come evitare che questo vada a male.
Il VI libro dei Geoponica: introduzione, traduzione e commento.
ZAPPALA', DANIELA
2011
Abstract
Geoponica is the only complete treatise and methodical that Greek literature has left agriculture. They date from the tenth century AD, during the reign of Emperor Constantine VII Porphyrogenitus and consist of 20 books, of unequal size, which span the world of agricultural information, including the celestial and terrestrial meteorology, viticulture, olive growing, beekeeping, veterinary medicine, construction of ponds for fish farming. A particular interest is devoted to grape growing and wine production (there are books dedicated IV-VIII), but there are also plenty of space and the management culture of the olive orchard. The present work consists of an extensive introduction on Geoponica, the translation of the sixth book, with commentary to follow, which was also carried out a comparative analysis between the greek text and the works of Latin agronomists (Pliny, Columella, Palladius, Varro, Cato) dealing with the same subject, that is the entire winemaking process from grape harvest to the enjoyment of wine. The sixth book, in fact, is the third of five books dedicated to the wine to the Treaty and its implementation; specifically it describes the characteristics of wine, how to make them suitable to accommodate the must, which properties must meet the jars that contain the juice first and then the wine and how to prevent it going bad.File | Dimensione | Formato | |
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https://hdl.handle.net/20.500.14242/76826
URN:NBN:IT:UNICT-76826